Rusínska obroda žiada jasné financovanie národnostných menšín

01.12.2004 Celý región

S požiadavkou urýchlene prijať zákon o financovaní života národnostných menšín sa na ústredné orgány SR obrátili na 8. sneme v Prešove 27. novembra delegáti ...
S požiadavkou urýchlene prijať zákon o financovaní života národnostných menšín sa na ústredné orgány SR obrátili na 8. sneme v Prešove 27. novembra delegáti Rusínskej obrody (RO). Súčasný stav, keď svoju činnosť táto organizácia pracujúca pre občanov hlásiacich sa k rusínskej národnostnej menšine, môže financovať len využitím grantov Ministerstva kultúry SR, považujú za nedostatočnú.

Ďalším okruhom, o ktorom najviac diskutovalo 25 delegátov, zástupcov okresných a miestnych organizácií RO z Prešova, Bardejova, Svidníka, Humenného, Sniny, Bratislavy, Košíc, Medzilaboriec a Starej Ľubovne bola slovakizácia liturgických obradov duchovnými gréckokatolíckej a pravoslávnej cirkvi. Hovorca RO Peter Krajňák konštatoval, že v rusínskych farnostiach na východnom Slovensku kňazi odmietajú čítať evanjeliá apoštolov v rusínčine.
Stále aktuálnou podľa delegátov zostáva aj otázka rozšírenia a skvalitnenia vyučovania rusínskeho jazyka na základných a stredných školách a vytvorenie podmienok predovšetkým na Prešovskej univerzite v Prešove pre vzdelávanie pedagógov rusínskeho jazyka a kultúry. V súčasnosti sa rusínsky jazyk vyučuje v desiatich základných školách na východnom Slovensku a na strednej škole v Medzilaborciach. Nový sedemčlenný Výkonný výbor RO má za úlohu zriadiť jazykovú komisiu s cieľom rozvíjať kodifikovaný spisovný rusínsky jazyk.
Staronovou predsedníčkou RO sa stala Anna Kuzmiaková z Prešova. Po zmene stanov ju delegáti zvolili priamou voľbou. Nemala protikandidáta.
Na sneme boli ako hostia zástupcovia Spolku mladých Rusínov Slovenska, Spolku rusínskych spisovateľov Slovenska, Združenia inteligencie Rusínov, Ruského domu 1923, Divadla Alexandra Duchnoviča a rusínskej sekcie vysielania Slovenského rozhlasu.
Predchádzajúci snem RO, ktorá vznikla v roku 1990 a dala si za cieľ obnoviť spoločensko-kultúrny a duchovný život Rusínov, sa konal v roku 2001.
(jj)
 

Vyberte región